In The News: Cobble Hill Townhouse in Interior Design

New York’s Cobble Hill neighborhood marries a bohemian art scene and mom-and-pop shops, transplanted Manhattan families, lifelong residents and young singles, hip bars and restaurants, plus old-school Brooklyn aesthetics. On a tree-lined block of brownstones, longtime Workshop/APD clients engaged our team to design a modern new townhouse that  offered the family of 4 comfortable, well-proportioned rooms that maximized light and views and ample space for the epicureans to cook, dine and entertain. In its October New York issue, Interior Design highlights Workshop/APD’s unique brand of City Living and this Neighborhood Gem.

DDP 0673 Web
DDP 1059 Web

“It’s rare to get the chance to run an intelligent design process that isn’t based in historical preservation,” Kotchen says of the ground-up plan he conceived for his client, a married couple with two teenage children. After performing initial zoning studies, he and the WAPD team demolished the existing residence and inserted a modernist glass-and-steel town house, encompassing 7,000 square feet and four bedrooms across six floors. “We didn’t set out to take up every inch of buildable square footage,” Kotchen continues. “The focus was on creating comfortable, livable rooms.” Leveraging ideas from past projects with this client, he has devised, in its “calming simplicity,” an exemplar of the contemporary urban home.

Architectural Details

DDP 0456 Web
A masterful mix of pale wood and brushed steel creates a warm, modern setting for cooking, gathering and casual dining.
DDP 0575 Web

A chef’s kitchen that’s meant for more than show: for a homeowner known for whipping up exquisite gourmet meals and gracious hosting, we incorporated every bell and whistle in this streamlined, sophisticated kitchen with a dramatic island that offers unobstructed views of the action.

 

The piece de resistance? A custom floor-to-ceiling wine refrigerator contains an enviable collection and separates the kitchen from the adjacent dining room, which offers diners views of the quiet, leafy street. 

 

Want to see more? You can find the full story on InteriorDesign.net